Welkom bij het onderzoek "Wakker in de Nacht?!"
Leuk dat je interesse hebt in dit onderzoek!
Voordat je aan dit onderzoek deelneemt is het belangrijk te weten wie kan deelnemen, waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, en hoe dit onderzoek zal verlopen. Dat wordt hieronder uitgelegd. Lees de informatie goed door voordat je onderaan deze pagina op het pijltje naar rechts klikt.
Wie kan deelnemen?
Iedereen vanaf 16 jaar.
Waarom dit onderzoek?
Een goede nachtrust is heel belangrijk om gezond te blijven. Voldoende slapen houdt je hersenen gezond en draagt bij aan het herstel van het lichaam. Maar Nederlanders zijn geen goede slapers: Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders niet positief is over hoe goed zij slapen. Een belangrijke vraag is dan ook hoe dat komt.
Veel slaaponderzoek wordt uitgevoerd in het buitenland. Hieruit blijkt dat slapen lastiger is als je niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld omdat je je eenzaam voelt, zorgen hebt, of niet zo goed aansluiting vindt bij anderen. Ook blijkt dat seksuele voorkeur een rol kan spelen bij slaapproblemen. Zo lijkt het dat heteroseksuele personen gemiddeld wat beter slapen dan personen met een andere seksuele voorkeur, zoals homo’s, lesbiënnes, en biseksuelen. Hoe dat precies komt, is nog niet duidelijk. Misschien is het zo dat homo’s, lesbiënnes en biseksuelen meer te maken krijgen met discriminatie of sociale vooroordelen en daardoor minder goed slapen.
Dit onderzoek is gestart om meer te weten te komen over slaapproblemen van Nederlanders, en of seksuele voorkeur een rol speelt bij slaapproblemen.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
Als je besluit deel te nemen aan dit onderzoek, dan ga je digitaal een vragenlijst invullen met allerlei verschillende vragen en stellingen. Deze vragen en stellingen gaan over jou, jouw gezondheid, en problemen die je misschien ervaart met slapen. Denk niet te lang na bij een vraag of een stelling, maar vul het antwoord in dat als eerste bij je opkomt.
Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat erom wat jij vindt en voelt, en wat jouw ervaringen zijn.
De vragenlijst bestaat uit verschillende soorten vragen en stellingen. Aan het begin van elk vragenblokje staat steeds waar de vragen over gaan, en hoe je deze moet beantwoorden. Het is belangrijk dat je elke vraag eerst goed leest en dan pas het antwoord geeft dat het beste bij jou past. Soms is het misschien moeilijk om één antwoord te geven. Vul dan het antwoord in wat het eerst bij je opkwam.
Het invullen van de vragenlijst zal naar verwachting ongeveer 30 minuten duren. Het kan zijn dat je meer of juist minder tijd nodig hebt om alle vragen te beantwoorden.
Deelname is vrijwillig
Wij vinden het heel fijn als je meedoet! Door jouw deelname draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. Maar, je hoeft niet mee te doen. Jouw deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig. Ook kun je tijdens het onderzoek op elk moment stoppen zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven. Kortom: Je doet altijd vrijwillig mee!
Jouw privacy is gegarandeerd
De antwoorden die jij geeft worden anoniem verwerkt door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Wij zullen dan ook niet vragen naar persoonsgegevens zoals je naam, je adres, je woonplaats en je postcode. Jouw antwoorden zijn dus nooit herleidbaar naar jou als persoon. Ook worden al jouw antwoorden vertrouwelijk behandeld, wat betekent dat alleen onderstaande onderzoekers jouw antwoorden kunnen zien.
Meer informatie
Als je vragen hebt over dit onderzoek, dan kun je deze stellen door een e-mail te sturen naar de onderzoekers dr. Mark Assink (M.Assink@UvA.nl) en/of prof. dr. Henny Bos (H.M.W.Bos@UvA.nl) van de Universiteit van Amsterdam.
KlachtenAls je een klacht hebt over dit onderzoek of de vragenlijst dan kun je contact opnemen met de onderzoekers, maar ook rechtstreeks met de Commissie Ethiek (melding-ethiek-pow-fmg@uva.nl) van de Universiteit van Amsterdam. Deze commissie heeft dit onderzoek getoetst en goedgekeurd.